Majken Overgaard Majken Overgaard

Friktion – Et tværgående program på Kulturmødet 2025

I en verden præget af komplekse kriser står kunstnere og kulturinstitutioner over for et voksende pres for at bidrage til at skabe forandringer. Hvordan kan vi som aktører i kunst- og kulturlivet være med til at forme mere retfærdige og bæredygtige fremtider? Det er ikke længere nok at betragte spørgsmål om lighed, bæredygtighed og ansvarlighed som emner vi af og til tager op i forlængelse af vores praksis – de må betragtes som grundlæggende forudsætninger.

Her bliver friktion et centralt begreb. Friktion er en uundgåelig del af vores hverdag – men også en nøgle til forandring. Den opstår, når forskellige perspektiver mødes, når det velkendte støder sammen med det nye, det ufærdige og det uprøvede. Denne modstand er ikke kun en forhindring, men et produktivt spændingsfelt, hvor erkendelser opstår, og nye retninger og muligheder formes og opstår. I stedet for at frygte friktion kan vi insistere på dens nødvendighed som drivkraft for en ærlig, kompleks og reflekteret udvikling og forandring.

I den sammenhæng bliver social bæredygtighed helt central: Hvem bliver hørt? Hvem bliver set? Hvem får adgang, og hvem får anerkendelse for deres bidrag? Hvordan deles ressourcer, og hvilke stemmer får lov til at præge fortællingen om, hvad kunst og kultur er – og kan være og bidrage til? Disse spørgsmål må ikke blot stilles, men aktivt integreres i kuratoriske beslutninger, organisatoriske strukturer og kunstneriske processer. Derfor har vi i år sammensat programmet gennem et open call, hvor nye og erfarne stemmer mødes. På den måde skaber vi plads til både dem, der allerede præger kulturlandskabet, og dem, der spirer eller former kulturen på nye måder.

Programmet sigter mod at skabe et rum, hvor vi bevidst opsøger friktion – ikke gennem konfrontation, men gennem mødet mellem mangfoldige stemmer og erfaringer. Et rum, hvor vi sammen kan identificere status quo, udfordringer og barrierer, og samtidig formulere mulige løsninger og et informeret håb for fremtiden. Vi kuraterer ikke for at fremprovokere polarisering, men for at insistere på kompleksitet, forskellighed og det åbne spørgsmål. Kun gennem dette arbejde kan vi bevæge os mod kulturelle praksisser, der ikke blot reagerer på tidens kriser – men aktivt nu de transformationer, vi har brug for.

Open Call

Hvis du har noget at sige, noget der sprækker i kanten af det etablerede, så kom frit frem. Vi lover at lytte, også når det knager og knirker. For uden friktion, ingen bevægelse. Uden bevægelse, ingen nye erkendelser.

Der er noget trygt ved det, vi plejer. Når kulturfestivalerne år efter år fyldes med kendte stemmer fra museerne, musikscenerne og institutionerne, føles det næsten som at sætte sig i sin yndlingsstol – velkendt og uforanderlig. Og måske er det netop udfordringen? For hvad sker der, når vi kun lytter til dem, der allerede er indenfor i varmen? Når samtalerne på scenerne bæres af dem, der allerede har titler, netværk og mikrofoner? Der kan ske det, at de samme spørgsmål stilles, de samme svar gives og mulige forandringer udebliver. Friktion forsøger noget andet. Ikke for at afvise det etablerede, men for at forbinde det vi kender til det, der endnu ikke har fundet sin faste plads i kulturen. 

Friktion sigter mod at skabe et rum, hvor vi ikke blot udfordrer vanetænkning og identificerer udfordringer og barrierer i kulturen, men også tillader os at udfordre status quo og drømme om mulige fremtider sammen. Vi søger friktionen i et respektfuldt, trygt miljø. Vi kuraterer ikke for at sammensætte yderpositioner, men for at skabe diversitet i stemmer og perspektiver. Så vil du være med til at udforske og udfordre kulturens rolle i vores samfund? Vi søger bidragsydere til samtaler om:

Open call: Har du lyst til at deltage i Friktion?

Friktion sigter mod at skabe et rum, hvor vi ikke blot udfordrer vanetænkning og identificerer udfordringer og barrierer i kulturen, men også tillader os at udfordre status quo og drømme om mulige fremtider sammen. Vi søger friktionen i et respektfuldt, trygt miljø. Vi kuraterer ikke for at sammensætte yderpositioner, men for at skabe diversitet i stemmer og perspektiver. Så vil du være med til at udforske og udfordre kulturens rolle i vores samfund? Vi søger bidragsydere til samtaler om:

Mangfoldighed og repræsentation i kulturen: Hvordan skaber vi større lighed og mangfoldighed i kulturen – både på og bag scenen?

Tid og alder i kulturverdenen: Hvad betyder det at ældes i en branche, der hylder det nye? Er erfaring en styrke eller en begrænsning i kunst- og kulturlivet?

Kunstens frihed vs. politisk kontrol: Hvordan påvirker politiske ideologier kunstens udvikling og kulturinstitutionernes uafhængighed? Hvor går grænsen mellem støtte og styring?

Kulturarv og digitalisering: Hvem bestemmer, hvad der bevares, når tech-giganter udfordrer museer og arkivers rolle som samfundets hukommelse?

Æstetisk magt i en forandret verden: I en verden i opbrud, hvor klima, ulighed og teknologi omformer vores liv, bliver kunst til mere end form og farve. Det bliver et redskab til at fastholde – eller forandre.

Danmarks koloniale arv i Grønland: Hvordan bearbejder kulturen fortidens magtstrukturer, og hvem tager ansvar for nutidens konsekvenser?

Dogmereglernes arv og fremtid: Skal fremtidens filmkunst befri sig fra konventionerne – eller genindføre kreative begrænsninger for at finde ny ægthed og relevans?

Skriv en kort mail (max 1200 tegn) til os med hvilken samtale, du er interesseret i at deltage i og hvorfor inden den 11. juni og send den til majkenovergaard@gmail.com eller nl@cifs.dk.Udgifter til transport og logi vil blive dækket. 

Friktion er kurateret, formidlet og modereret af Majken Overgaard, selvstændig kurator & Nicklas Larsen, Head of impact, Instituttet for Fremtidsforskning.